Amazonpapegøjer

Amazon papegøjer har altid været særligt attraktive at holde i fangenskab. Ikke blot på grund af deres fantastisk flotte farver, men i særdeleshed også på grund af deres evne til at tale og deres tillidsfuldhed overfor de mennesker der passer den.

Ligesom ved dværgpapegøjerne dækker betegnelsen “Amazon” over et utal af arter, der varier i farve, størrelse, temparement og adfærd. De mest almindelige arter der ses i handelen i Danmark er Blåpandet amazon, gulkindet amazon, venezuela amazon, gulpandet amazon og brilleamazon.

Fuglene stammer oprindeligt fra syd- og mellemamerika, hvor de ofte holder til i nærheden af beboede områder. Her lærer de hurtigt at gentage visse ofte anvendt ord hos lokalbefolkningen, til stor morskab for turister i området.

I fangenskab er papegøjer lette at få håndtamme, især hvis de anskaffes fra de er helt unge. En papegøje bliver hurtigt meget tillidsfulde og bliver let jaloux hvis familiens medlemmer tager sig kærligt af hinanden, istedet for at give den opmærksomhed. Ofte ser man papegøjer der begynder at plukke sig skaldet af ren og skær jalousi over at familien f.eks. har anskaffet sig en hundehvalp eller har fået et lille barn.

Noget af det vigtigste at holde sig for øje, inden du anskaffer dig en amazonpapegøje er, at de let bliver 50-60 år gamle og knytter sig lige så stærkt til dig, som en hund gør. At skille sig af med den senere hen, blot fordi man er træt af den, kan være et stort psykisk knæk for fuglen. Du bør derfor overveje kraftigt om du kan leve med fuglen i de næste mange år fremover. Ellers var det måske bedre at vælge en dværgpapegøje eller en nymfeparakit, der ikke knytter sig ligeså stærkt til ejeren og som heller ikke lever lige så længe.

Selv om amazon papegøjer kan blive meget tamme, kan de alligevel ikke anbefales til familier med helt små børn, da børnefingre i et papegøjenæb let kan komme slemt til skade. Da små børn ofte har vanskeligt ved at styre sine bevægelser eller måske ikke helt har lært at omgåes dyr endnu, kan de let komme til at forskrække fuglen utilsigtet.

Da amazon papegøjer aldrig glemmer, kan en sådan hændelse betyde, at papegøjen og barnet aldrig rigtig kommer til at holde af hinanden, og det ender som regel med at familien er nødt til at skaffe sig af med fugle, da den bider barnet. En amazonpapegøje bør derfor først anskaffes i børnefamilier, når børnene har lært at omgås dyr med forsigtighed. Altså når børnene er cirka 13 år gamle.

amazonpapegoeje

Amazonpapegøjer har det fint med blot at kunne klatre rundt, så længe de har mulighed for at komme ud af buret dagligt og klatre i et stativ. At stække deres vinger er således ikke nogen “straf” for fuglen, men det er en straf hvis ikke den forsynes med gode klatremuligheder.

Navigation