Kattefoder

Vi forhandler følgende mærker indenfor kattefoder:

Fodring af katten – tørfoder

Fodring af katte kan gøres på mange måder. Nogen foretrækker dåsefoder, andre foretrækker tørfoder, andre igen vælger selv at fremstille foderet, og atter andre lader katten stå for at fange sit eget foder i form af mus, fugle og lignende. Sidstnævnte metode ses mest på landet, hvor der er rigeligt med mus, og der er ingen tvivl om, at katte sagtens kan leve på denne måde. De er trods alt et rovdyr med tilstrækkelige jagtinstikter intakt, og har været vant til i mange år at leve på denne måde. Der er dog heller ingen tvivl om, at katte der selv skal fange foderet lever kortere, ligesom der er stor fare for en alt for ensidig kost.

Det samme gør sig gældende hvis du selv foretrækker at fremstille foderet. Faren for ensidig kost er stor, hvilket betyder at katten ofte kommer i underskud af et bestemt vitamin eller mineral.

I Søhesten anbefaler vi derfor klart, at du vælger et godt fuldfoder, enten i tørform eller i form af dåsefoder. Sidstnævnte løsning er dog væsentligt dyrere end at fodre med et tørfoder, ligesom tørfoderet yderligere har den fordel, at kattens tænder styrkes når den spiser. Hvis du ønsker at forkæle din kat, kan du kombinere en god tørkost med en god dåsefoder, men katte der aldrig prøver dåsefoder, vil heller ikke savne det og de har i princippet bedst af tørfoderet.

Godt – dårligt dåsefoder

Af dåsefoder findes der et utal af forskellige mærker hos dyrehandelen, hos dyrlægerne og i de forskellige supermarkeder. Ofte stilles spørgsmålet hvorfor det skulle være nødvendigt at give op til tre gange så meget for dåsefoder hos dyrehandelen, som i supermarkedet. Svaret er imidlertid enkelt.

For det første består et godt dåsefoder af cirka 70-75% vand, mens de billigere produkter består af 85-90% vand. Samtidig er et godt dåsefoder tilpasset kattens ernæringsmæssige behov gennem livsstadierne, hvilket varierer markant fra den er killing til den bliver gammel. Yderligere er magnesium indholdet i et godt dåsefoder justeret i forhold til kattens behov. Voksne katte er tilbøjelig til at få urinvejsproblemer, hvilket ofte skyldes et for højt magnesiumindhold. For store mængder magnesium i kosten kan føre til dannelsen af krystaller eller sten i urinvejene, og således blokere for kattens mulighed for at lade vandet. Dette kan være en særdeles smertefuld og livstruende tilstand, der ofte ikke opdages før det næsten er for sent. Fodring med et solidt, veafbalanceret foder bør derfor have høj prioritet for enhver katteejer.

Sammen forhold som ved dåsefoderet gør sig selvfølgelig også gældende for tørfoderet. Tørfoderet er imidlertid billigere i anvendelse, det tiltrækker ikke spyfluer når det står fremme om sommeren og katten renser sine tænder samtidig med at den spiser. Skal du således vælge mellem tørfoder og dåsefoder, bør du vælge tørfoderet, og kun anvende dåsefoderet i de tilfælde hvor du ønsker at forkælde din kat.

I Søhesten forhandler vi flere forskellige typer kattefoder, der i det væsentligste kun varierer i smagen.

Der kan opstå problemer med kattemad

Uanset hvilket foder der anvendes, kan der opstå komplikationer i forbindelse hermed. Det kan f.eks. være overvægt eller diaré.

Oplever du nogle af disse komplikationer, kan det være nødvendigt at prøve et andet mærke eller end en anden variant indenfor samme mærke. Er katten blevet overvægtig, findes der speciel diætfoder til brug herfor. Får katten diaré, kan det være en god idé at prøve et andet fodermærke. Blot skal du være opmærksom på, at skift fra en fodertype til en anden kan være årsag til diaré, og du bør derfor forsøge med en bestemt fodertype i et par uger, inden foderet kan antages at være årsag til diaréen. Ved foderskift, bør man gå langsomt frem, og blande det nye foder med det gamle, sådan at mængden af det nye foder gradvist øges, i forhold til det gamle mærke. Istedet for at skifte mærke, kan du også prøve en anden smagsvariant, indenfor samme mærke.

Kattens alder og aktivitetsniveau har ligeledes betydning for valg af foder.

Ældre katte med nedsat aktivitetsniveau har brug for en anden fodersammensætning, end yngre katte der er i fuld vigør. Har du en ældre kat (over 7 år) bør du derfor fodre med et bestemt seniorfoder.

Kattekillinger – Er din kat imidlertid ikke gammel, men en lille killing (under 1 år), bør du fodre med et specifikt killingefoder, der tilgodeser killingens ernæringsbehov, i forbindelse med en sund opvækst. Killingen har brug for mere energi end en voksen kat, da den bruger meget energi til at vokse af. Til killingen bør man således vælge et decideret killingefoder.

Killingefoder er også velegnet til diegævende hunkatte, da killinger der dier opbruger en meget stor andel af den energi, hunkatten får via foderet. Hundkatten har derfor brug for væsentligt mere energi i en dieperiode, end den ellers har brug for, og her er killingefoderet en god enæringskilde.

Er din kat imidlertid i sin bedste alder (1-7 år) og ellers sund og rask, bør du vælge at almindeligt kvalitetshovedfoder.

Er du i tvivl om, hvilket mærke eller hvilken type foder netop din kat har brug for, er du selvfølgelig altid velkommen til at spørge vores personale til råds.

Navigation