Pleje af katten

Anbefalinger til god pleje – pelspleje af katten

På denne side kan du læse om Søhestens anbefalinger til god pleje af din bedste ven katten.

Børstning af katte

Ud over den rent sociale kontakt, samt en god fodring og en ren kattebakke, behøver din kat kun et begrænset plejeomfang. Dog bør du børste katten med jævne mellemrum, ligesom neglene kan have behov for engang negleklipning i ny og næ.

I modsætning til hunden er der yderst sjældent nødvendigt at komme katten i bad, da den er eminent til selv at vedligeholde pelsen. Det kan dog forekomme, at katten har gnedet sig i noget ubestemmeligt og lugter rædsomt, eller at den har afføringsrester siddende i pelsen. Sidstnævnte vil typisk kun ske hos langhårsracer i de tilfælde hvor de har diaré.

Vask af katten – kattens pels

Katte bør kun vaskes når der er et absolut behov for det. Altså når de lugter grimt eller har afføring i pelsen. Til brug herfor kan du i Søhesten købe en speciel katteshampoo, der erstatter det naturlige fedtlag med et nyt, når du vasker den.

kw-kat

Det naturlige fedtlag er med til at rense pelsen, men hvis du vasker den i almindelig shampoo, vil du fjerne fedtlaget og dermed også den selvrensende effekt. Shampoo fra Kate Winther indeholder naturlige olier der erstatter og vedligeholder fedtlaget, og dermed vedligeholder den selvrensende effekt.

Pelspleje – pleje af kattens pels

Almindelige huskatte fælder meget og det kan derfor være nødvendigt at børste dem jævnligt. En gang ugentligt vil hjælpe meget på mængden af hår der efterlades i møblerne, ligesom katten vil nyde det ugentlige tætte sammenvær med dig, hvis du har vænnet den til børsten fra den var helt lille killing. Til brug for huskattens korte pels, anbefaler Søhesten en børste med gummidupper, der effektivt suger hårene til sig.

Langhårskatte fælder typisk ikke helt så konstant som huskatten. Til gengæld smider den store mængder to gange om året i de såkaldte “fældeperioder” (forår og efterår).

En gummibørste er ikke velegnet til langhårskatte, da den på det nærmeste river de lange hår af. Istedet bør anvendes en karte eller en kam med rulletænder, til brug for den løse underuld. Dækhårene bør redes med en svinehårsbørste, mens eventuelle filterkager kan løsnes forsigtigt med en stålkam. Mange langhårskatte har godt af en ugentligt gennembørstning med en karte og en svinehårsbørste, for at undgå dannelsen af filterklumper. Filterklumper kan, hvis ikke løsnet i tide, samle sig i meget tætte klumper, der er næsten umulige at rede ud. I så tilfælde må du forsøge at klippe ind i dem og herefter løsne dem forsigtigt med en kam eller en karte. Virker dette ikke, er der kun en udvej. At klippe hele filterkagen af, hvilket kan efterlade en mere eller mindre skaldet plet på størrelse med en femkrone.

Du bør mindst en gang ugentligt efterse din kat for lopper, hvilket gøres med en tættekam.

Se også under Lopper – tæger.

Navigation