Problemer med gnaver

Problemer med gnaver?

Er der opstået et problem med din gnaver, som du ikke umiddelbart synes at kunne finde løsningen på, kan du prøve at læse nedstående typiske problemer igennem. Finder du ikke et svar her, er du selvfølgelig meget velkommen til at kigge ind i butikken og få en snak med en af vores dygtige medarbejdere.

Min gnaver taber pelsen i store totter

Dette er et typisk tegn på at dyret er angrebet af hårsækmider. Oftest vil disse være kommet med høet, såfremt dette ikke er UV- og varmebehandlet. Hårsækmider kan behandles med et præparat i sprayform, som sprayes ud over dyrets pels. Kig ind i en af vores butikker, og lad os vejlede dig i behandlingen heraf. Tag gerne dyret med, så vi kan være sikker på, at det er hårsækmider det drejer sig om.

Min gnaver er begyndt at nyse

Mange gnavere er meget følsomme overfor træk, og bør ikke placeres i nærheden af et vindue, eller på gulvet, hvor det ofte trækker meget. At dyret nyser kan skyldes en mindre forkølelse. Sørg for at fjerne buret fra eventuelle trækkilder, at der er rigeligt med rent hø at varme sig i, og husk at supplere kosten med et vitamintilskud til gnavere. Forsvinder nyseriet ikke i løbet af et par dage, eller virker dyret mat og utilpas, bør du søge dyrelæge og få dem til at se på dyret for dig.

Min gnaver er blevet meget passiv og vil ikke længere bevæge sig

Gnavere lever kun en vis alder, og ligeså vel som mennesker, bliver de mere passive med alderen. En mulighed for denne adfærdsændring kan således være, at dyret simpelthen er ved at være gammel. En hamster og en ørkenrotte bliver f.eks. ikke meget mere en 2-3 år, chincillaer og kaniner bliver højest 10-15 år, et marsvin og et jordegern lever sjældent længere end 6-8 år og en degu højest 10 år.

Er din gnaver imidlertid ikke ved at være gammel, kan passiviteten skyldes, at neglene er blevet for lange til at gå på. De bør derfor klippes hurtigst muligt. Er dette heller ikke tilfældet, kan det være at dit kæledyr er blevet sygt, og bør derfor undersøges af en dyrlæge.

Min gnaver spiser ikke ret meget og bliver tyndere og tyndere

Hvis din gnaver ikke har mulighed for at slibe tænderne på en slibesten, vil de med tiden vokse sig lange og ubrugelige. En gnaver med lange tænder kan ikke længere tygge sin føde og vil med tiden dø af sult, selv om der er rigeligt med mad til den. Er tænderne først blevet så lange skal de klippes af en dyrlæge.

Herefter skal problemet forebygges ved at gnaveren altid har adgang til en slibesten.Hvis tænderne ikke er for lange, kan problemet være, at den simpelt hen ikke bryder sig om det foder du giver den.

Prøv at skifte fodertype eller mærke, og se om det hjælper. Hvis den stadig ikke spiser, bør du søge dyrlæge.

Min gnaver er ved at blive for tyk

Gnaver der lever hele deres liv i et bur, har ikke mulighed for at bevæge sig ligeså meget, som hvis de levede frit i naturen. Da det foder de samtidig bliver tilbudt i fangenskab ofte er af særlig god kvalitet, kan det let ende med en særdeles overvægtig gnaver, hvis ikke fødemængden administreres for dyret. Løsningen er at holde lidt igen med fodringen og eventuelt øge dyrets mulighed for motion.

Jeg kan ikke få min gnaver tam

Fælles for alle gnavere er, at jo yngre de er ved anskaffelsen, jo lettere er de at gøre tamme. Dog er ikke alle gnavere lige lette at få tamme og jordegern bliver f.eks. aldrig ligeså tamme som et marsvin eller en kanin. En hermelinkanin bliver f.eks. heller aldrig ligeså tam som en dværgvædder kanin. Graden hvormed dit dyr lader sig håndtere af dig, afhænger altså delvist af alder ved anskaffelse samt af gnaverens art. Yderligere afhænger det af mængden af menneskelig håndtering fra den er lille, kvaliteten af håndteringen og om den har grund til at være skræmt af menneskelig håndtering. Børns lidt voldsomme håndtering af dyr, uden at de nødvendigvis har til hensigt at gøre dyret ondt, kan være en særligt skræmmende oplevelse for en lille gnaver, og er den først en eller to gange blevet bange for barnet, kræver det et stort arbejde at genvinde dyrets tillid.

Min gnaver har fået diarré

Gnavere kan have en sart mave overfor visse fødeemner. F.eks. kan chincillaer ikke ret godt tåle frugt i store mængder, mens for meget agurk kan give kaninen tynd mave. Hvis du således supplerer kosten med frugt og grønt, kan det være at du er for god ved dyret eller giver den de forkerte ting. Er du i tvivl herom, er du velkommen til at kigge ind i en af vores butikker og få en snak med vores personale og gode og dårlige “godbidder” til netop din gnaver.

Giver du imidlertid sjældent godbidder i form af frugt og grønt, kan diarrén skyldes at dyret har fået orm. I så fald bør du tage til dyrlæge med den, hvis ikke tilstanden er normaliseret i løbet af et par dage..

Navigation